torstai 22. lokakuuta 2015

Elämän vikasietotilassa



Ympäristö on hiljainen. Kuulen vain vanhan tietokoneeni hurisevan viimeisiään vedellen. Se on kuin kasvi, joka tekee täydellistä ja sataprosenttista työtä huhtikuun sumuisena aamuna kasvaakseen suurenmoiseksi ja täyttääkseen elämäntehtävänsä. Sen elämäntehtävä on palvella toista, jotta toinen saisi sen mitä tarvitsee. Oli kyse sitten kasvien siitepölystä tai tietokoneeni kirjoitusohjelmasta, on jokaisella näistä kuitenkin juuri se oma työ, jossa palvelevat elämänsä viime hetkiin asti. Joskus liian tehokkaasti, ja joskus liian vähän. Kuinka paljon on sopivasti?
             Oletko sinä huomannut joskus tekeväsi lähes liikaa töitä sen eteen, että toisella olisi hyvä olla? Muistat varmaan ne hetket kun olet onnistunut täyttämään velvollisuutesi, ylittänyt ne ja saanut loistavaa palautetta. Silloin koneen voi hetkeksi sammuttaa, kunnes uusi tehtävä koittaa, ja käynnistymisprosessi alkaa.
             Liika ahkeroiminen ja työ voi kuitenkin rasittaa. Voit käydä kierroksilla ja kuumua. Ehkä moottorisi ei saa riittävästi ilmaa, ja olet umpikujassa. Et pääse jatkamaan siitä mihin jäit, vaan motivaation mittarisi kertoo viestin jossa pyydetään odottamaan tai lopettamaan ohjelma. Entä jos en kerkeäkään odottaa, vaan toiminta pitäisi tapahtua nyt? Mitä jos jumitan paikallani ja tarkkailen tiimalasin pyörimistä tunti- tai jopa päiväkausia? Jos en itse lyö nyrkkiä näppäimistölle, sen tekee joku muu joka tilannetta vierestä seurailee.
             Ongelman tullessa on tärkeää katsoa peiliin, katsoa itseään ja miettiä, mitä minä itse tahdon elämältäni. On tärkeintä lähteä katsomaan, onko asioita, joille minä itse voisin tehdä jotain. En voi lähteä suoraan syyttävällä sormella osoittamaan muita, jos en ole ensin selvittänyt onko vika omassa koneistossa, laturissa, vai ehkä mahdollisesti pistorasiassa. Jos kone ei käynnisty, on suuri mahdollisuus että vika on koneessa itsessään eikä aina siinä ulkopuolisessa tekijässä.
             Kun vikaa lähdetään etsimään, voimme lähteä tutkimaan vikasietotilaa ja tehtävänhallintaa. Onko käynnissä muita ohjelmia jotka häiritsevät tärkeimmän toimintaa? Elämässä voi olla niitä hetkiä, jolloin huomaa energian kuluvan johonkin aivan muuhun kuin siihen mihin sen pitäisi kulua. Etenkin traumaattisissa tilanteissa ja elämän käänteissä huomataan, että se mikä aiemmin oli tärkeää muuttuukin merkityksettömäksi. Silloin on syytä pyrkiä poistamaan tai vähentämään sen tilan käyttöä, mihin kone suoritusnopeuttaan kuluttaa. Silloin ohjelma alkaa käynnistymään, ja se alkaa hiljalleen rullaamaan niin kuin alunperin toivoimmekin.
               Vian löytyessä sinusta itsestä, voit lähteä vaikuttamaan asiaan välittömästi ja muuttaa ajatus- ja toimintatapojasi. Mikäli joudut osoittamaan sormella toista, tarkista ensin että olet aivan varma vian aiheuttajasta, ja lähde sitten vasta huoltamaan. Kun olet varma että tämä on oikea ongelma, lähde sitten vasta hoitamaan asiaa kuntoon. Menetämme turhan usein energiaa syyllisen etsimiseen, kun syöksymme kynsin hampain ensimmäisen kimppuun ja kerromme hänen olevan virus joka haittaa pahasti toimintaa. Liian monta kertaa joudumme törmäämään vääriin syytöksiin. Emme kai tahdo kuitenkaan, että toisen kone alkaa hidastelemaan oman tyhmyytemme takia?
                 Etsi asioita, jotka helpottaa. Poista turhia ohjelmia. Palkitse itsesi levolla, ja anna koneiston hetken aikaa levähtää. Kun joudut olemaan paineen alla pitkään, anna kuitenkin välillä ilmaa, ettet ala ylikuumenemaan. Hyvin hoidettu kalusto kestää pidempään. Silloin emme tarvitse vikasietotilaa.