tiistai 28. lokakuuta 2014

Karkumatkalainen



Muistoissani palaan vuosiin 2011-2012. On talvi, ja molemmat sen hetkisistä hevosystävistäni on ulkona syömässä heinää. Heinä maistuu, ja kaikki on hyvin - niin kauan kun sitä heinää riitti. Viereisessä kuvassa oleva hevosystäväni rakastaa heinän syöntiä, ja kun ruoka loppui, neiti päätti
tehdä asialle jotain. Jotain semmoista, mitä olen monesti verrannut meidän ihmisten suhteessa Jumalan valtakuntaan!



Hevonen alkoi juoksentelemaan tarhaa ympäri. Pienissä määrin se oli mielestäni normaalia käyttäytymistä. Katselin hevosen touhuja ikkunasta, ja hetkessä meinasin kiskaista kahvin väärään kurkkuun. Hevonen otti vauhtia ja loikkasi 1.80m korkean aidan ylitse, ja katosi paikalta. Ryntäsin ulos, eikä hevosta näkynyt, vaikka kuinka huutelin. Palasin talliin, ja avasin tallin oven, ja yhtäkkiä se juoksikin hirveällä vauhdilla, hieman hätääntyneenä omaan karsinaansa. Selvittiin säikähdyksellä.

Yksi kerta ei riittänyt. Hevonen karkasi useampaan kertaan, vaikka aitaa korotettiin. Pahin reissu oli neljän ruuhkan aikaan, jossa hevonen pyrki juoksemaan tielle. Se säikähti pahasti, ja palasi äkkiä kotiin, missä sitä odotettiin. Sitä ei koskaan tarvinut hakea mistään, vaan se palasi aina takaisin. Kotona sillä oli hyvät heinät ja kaurat odottamassa. Sen koommin hevonen ei ole enää karkaillut.

"Ei, nyt minä lähden isäni luo, ja sanon hänelle: 'Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsuttaisiin pojaksesi. Ota minut minut palkkalaistesi joukkoon.'
Niin hän lähti isänsä luo. Kun poika oli vielä kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä.
Poika sanoi hänelle; Isä minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan, ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen että minua kutsutaan pojaksesi.
Mutta isä sanoi palvelijoilleen; Hakekaa joutuin parhaat vaatteet ja pukekaa hänet niihin, pankaa hänelle sormus sormeen ja kengät jalkaan.
Tuokaa syöttövasikka ja teurastakaa se. Nyt syödään ja vietetään ilojuhlaa!
Minun poikani oli kuollut, mutta heräsi eloon. Hän oli kadoksissa, mutta nyt hän on löytynyt. Niin alkoi iloinen juhla."
(Luuk.15:18-24)




Monesti karkaamme Jumalan luota, lähdemme etsimään jotain suurta, jotain maailmasta. Teemme väärin Jumalaa kohtaan, ja ajattelemme, ettemme saisi enää tulla takaisin, ja että mitään ei voisi saada anteeksi. Isämme on kuitenkin rakastava Isä, joka antaa joka päivä rajattomasti kaikki syntimme anteeksi, sillä Jeesus Kristus sovitti kaiken Golgatan ristillä! Me eksyneet lampaat saamme aina palata kotiin, rakastavan Paimenen luokse, joka ottaa meidät syliinsä ja pitää huolta. Luulimme löytävämme maailmasta parempaa, mutta sitä ei löytynyt. Huomaamme, että kotona on kaikki hyvin, paremmin kuin hyvin.

Sanoin alussa, että monesti vertaan hevostani, tuota 2011-2012 tapahtunutta Jumalan valtakuntaan. Niin kuin nelijalkainen ystäväni, myös mekin karkaamme. Saamme palata takaisin, kotona odotetaan jo. Kun palaamme, on vastassa joku, joka huolehtii. Meillä vastassa on Isä, joka rakastaa.


Paimenen seurasta eksyin korpeen,
ja harhailin.
Kun epäuskoni vuoksi hoitonsa unohdin.
Niin jätin taakseni laitumen, ja hylkäsin Hyvän Paimenen.

Kun luulin tietäni oikeaksi, en pelännyt.
Kun mustaa muutettiin valkeaksi, en epäillyt.
En kuullut Paimenen huutoa,
vaan oman tahtoni neuvoa.

Näin synnin kourissa minut näki,
ja armahti.
Jeesus Hän lempeä Paimeneni, ja
pelasti.
Hän löysi lampaansa kärsivän,
ja kaatoi tuon pedon hirveän.

Iloiten nosti Hän olallensa, ei kysellyt.
Vaan kantoi kotiinsa helmassansa,
ei syytellyt.
Vei minut vihreille niityille,
ja virvoittaville vesille.

(Siionin kannel, 199 Paimenen seurasta eksyin)











maanantai 27. lokakuuta 2014

Meillä on Herra, joka kykenee, pystyy ja voi!


 Olin viime viikonloppuna Nuorisotyön OTO-kurssilla (oman toimen ohella työskenteleminen nuorisotyössä) Karkun evankelisella opistolla. Vaikeuksien kautta pääsin loppujen lopuksi perille, ja sunnuntaina vielä poiskin. Siihen viikonloppuun sisältyi niin paljon Jumalan lahjaa, että en voi tarpeeksi Häntä siitä kiittää. Se oli viikonloppu, jolloin sain tuntea taas elävästi Jumalan johdatuksen.





























Kun me ihmiset rukoilemme, olemme usein liian hätäisiä. Emme välttämättä edes huomaa sitä, että vaadimme jatkuvasti Jumalalta vastausta heti. Kun rukousvastausta ei heti kuulu, alamme pohtia, että onko Jumala edes kuullut pyyntöämme. Elävänä esimerkkinä nykyihmisen Facebook viestin käyttö; lähetämme henkilölle viestin, odotamme vastausta. Vastausta ei kuulu. Palaamme hetken päästä takaisin viestiketjuun, ja katsomme onko henkilö nähnyt viestiä. Viestin alapuolella lukee pieni haalea teksti, jossa lukee "nähty" ja kellonaika sen perään. Siltikään vastausta ei kuulu, ja tilanne voi tuntua vaivaannuttavalta. Miksi et vastaa heti?

Ihmisluontoomme on pinttynyt ajatus siitä että kaikki pitää olla helposti ja nopeasti saatavalla. Ajatellaan, että kun kaikki tulee "nyt tai heti", on se paras ratkaisu meidän elämässämme. Sillä tavoin pyrimme hallitsemaan itse elämäämme, ja voimme hetken mielijohteesta tehdä asioita joita juuri sillä hetkellä tekee mieli tehdä. Joskus kun asiat toteutuvat näin, voi myöhemmin kaduttaa. Silloin miettii, että voi kun en tätä asiaa olisi saanut hoidettua näin. Vanha sananlasku kertoo, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis - se pätee tässäkin.

Me ihmiset emme aina tiedä, mikä meille itsellemme on parasta ja oikeaa. Saatamme luulla tietävämme sen, mutta myöhemmin saatamme huomata, että näin ei olisi kannattanutkaan toimia. Kun rukoilemme, esimerkiksi johdatusta elämässämme, vaikka koulutukseen tai työpaikkaan liittyen odotamme että vastaus tapahtuu heti. Eräs ystäväni kertoi tilanteen, jossa hän oli rukoilllut, että Jumala antaisi hänen päästä juuri yhteen tiettyyn työpaikkaan. Ystäväni ei kuitenkaan sinne päässyt, ja sen vuoksi ajatteli, että Jumala ei ollut kuullut hänen rukoustaan. Viikko siitä eteenpäin, hänelle tarjottiin työpaikkaa semmoisesta paikasta, minne hän ei olisi ikinä uskonut menevänsä. Nyt hän on ollut jo kauan samassa paikassa, ja todennut, että onneksi Jumala päätti ja suunnitteli tiet. Jumala on suunnitellut tiemme jo ennen kuin olemme syntyneet.

"Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, Sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu.
Ennen kuin olin elänyt päivääkään olivat kaikki päiväni jo luodut." (Ps.139:16)


Kun Jumala on luonut sinut, ja kun Hän on luonut kaiken tämän, mitä ympärillämme on, emmekö me silloin luottaisi siihen, että Jumala ohjaa meitä oikeaa tietä, ja Hän tietää mikä juuri sinulle on parasta? Älä hätäile johdatuksen suhteen! Vaikka vastausta ei kuulu, on Jumala silti aina "online" tilassa, ja Hän on nähnyt viestisi varmasti. Kun sinulla on tämmöinen Jumala, joka tuntee ja tietää sinusta kaiken, ja joka rakasti sinua niin, että antoi ainoan, (siis ainoan!) Poikansa kuolemaan Golgatan ristille syntiesi tähden, etkö sinä silloin voisi turvata Häneen ja luottaa että Hän antaa kaiken tapahtua minkä parhaaksi näkee? Hänen tahto on paras tahto, se on se oikea.

Muista, että sinulla on Jumala, Herra, joka kykenee, pystyy ja voi, mihin tahansa. Turvaa häneen, ja odota. Hän tietää mitä Hän on suunnitellut juuri sinun elämääsi.